Fout 4: niet begrijpen dat rugpijn vaak een langdurig proces is

Nekpijn door verkeerde lichaamshouding

Rug-, nek-, en schouderpijn zijn vaak langzaam ontstaan. Vaak ben je je pas bewust van het probleem op het moment dat je pijn ervaart. Zelden is rugpijn veroorzaakt door een eenmalige gebeurtenis mits je een auto-ongeluk of ander soort ongeluk hebt gehad. En zelfs na zo’n gebeurtenis als je goed nadenkt zal je ontdekken dat daar weleens pijn te bespeuren was.

Kijk naar dit voorbeeld: Velen van ons zitten uren per dag achter de computer of op de schoffeerstoel van een auto of vrachtwagen. Ons lichaam is niet gemaakt om lang te zitten; daardoor stijgen steeds de rugpijnklachten in vergelijking met jaren geleden. Zitten geeft druk op het ruggengraat en maakt de spieren in achterbenen en heupen korter en andere spieren (borst en achterkant van de rug) worden slapper. Daarbij zitten wij altijd krom. De schouders naar voren in een kromming, hoofd vaak ook naar voren of opzij en de rug in een C-vorm. En elke keer als je opstaat voel je de spanning in je benen, heupen en rug.

Meeste mensen blijven in deze houding rondlopen. Na jaren in deze houding kun je nagaan dat bepaalde gewrichten en ligamenten verzwakken en dan is rug-, nek- en/of schouderpijn geen wonder, evenals het carpaletunnelsyndroom (CTS) [//nl.wikipedia.org/wiki/Carpaletunnelsyndroom], kniepijn, heuppijn en nog veel meer pijnen.

Helaas laten röntgenfoto-, MRI- en CAT-scans vaak niet zoveel van scheurtjes en slijtage zien. En zelfs als dat zo is geven tijdelijke behandelingen niet veel opluchting, omdat de oorzaak niet aangepakt is.