8 kenmerken van Stress

Stress is een natuurlijk fenomeen waarmee iedereen dagelijks in aanraking komt. Stress is in feite niets anders dan een spanning of druk op het lichaam. Vaak wordt stress gezien als een probleem of iets negatiefs. Dit is echter niet waar, stress is namelijk nodig om goed te kunnen functioneren en om goed te kunnen concentreren.

Gezonde voorbeelden van stress zijn de spanningen die u voelt bij bijvoorbeeld een examen of een andere spannende gebeurtenis. De stress zorgt ervoor dat u zich goed kunt concentreren en extra alert bent op bepaalde momenten. Stress is dus een belangrijke drijfveer van de mens, zonder stress zouden we immers niet goed kunnen functioneren en presteren op de momenten dat dit nodig is of van ons gevraagd wordt. Het wordt echter een heel ander verhaal wanneer u een teveel aan stress ervaart, dit is ongezond en kan vele gezondheidsrisico’s veroorzaken.

Stress kan dus gezien worden als een gezonde eigenschap, echter is er wel een bepaalde grens aan stress die wij als mensen aankunnen. Wanneer de stress die wij als mens aankunnen zijn grens overstijgt, is er een grote kans op gezondheidsrisico’s. Ook zitten mensen bij een teveel aan stress niet lekker in hun vel, en kunnen zelfs er zelfs depressies optreden.

Het is dus belangrijk dat je stress weet te voorkomen of dat je weer hoe je hiermee moet omgaan. Wanneer je de grens al hebt overschreven, is het belangrijk dat u op tijd ingrijpt en weet wat u moet doen om de stress te verminderen.

8 kenmerken van stress

Kenmerken

Stress heeft een grote invloed op het menselijk lichaam en het functioneren ervan. De stress brengt u lichaam in staat van paraatheid, hierbij komt het hormoon adrenaline vrij. Dit hormoon geeft een aantal reacties op uw lichaam, dit kunnen de volgende reacties zijn:

  • Verhoogde hartslag Uw hartslag neemt toe, wat inhoudt dat uw hart sneller zal gaan kloppen.
  • Verhoogde bloeddruk De bloeddruk in uw slagaders neemt toe, het hart pompt onder hogere druk de bloed door uw lichaam.
  • Uw spieren spannen zich aan Uw spieren spannen zich aan, ook wanneer u ontspannen bent. Uw hele lichaam staat als het ware onder spanning, wat erg vermoeiend is.
  • Neerslachtig gevoel Het wordt u allemaal even teveel, u ziet door de bomen het bos niet meer. U bent de hele dag continu aan het denken maar de uitweg is niet in zicht.
  • Vermoeidheid Als u gestrest bent, slaapt u slecht. U kunt moeilijk in slaap komen en ook in bed bent u in gedachten nog steeds bezig. Het gevolg is dat u minder slaapt en dus steeds verder uitgeput raakt, een neerwaartse spiraal dus.
  • Huiduitslag Het lichaam vertoont rode plekken of pigmentvlekjes. Uw lichaam meer cortisol en histamine aanmaakt, kunt u last krijgen van huiduitslag. Zelfs als u al langer bestaande huidaandoeningen zoals eczeem of herpes heeft, kunnen deze erger worden.
  • Hoofdpijn Wanneer u al gedurende een langere tijd stress ervaart, kunt u last krijgen van hoofdpijn. Dit kan een vorm van spanningshoofdpijn zijn, maar in extremere gevallen kunt u zelf last krijgen van migraine aanvallen.
  • Buikpijn Stress kan ook buikpijn of spijsverteringsproblemen veroorzaken. Zo kunt u mogelijk last krijgen van overgeven of diarree. Ook weinig of geen eetlust kan een kenmerk van een teveel aan stress zijn.

 

Massage helpt tegen de gevolgen van stress. Bel 06-27304539 en maak een afspraak voor een introductie ontspanningsmassage!