Drie grootste fabels over rugpijn

Pijn is alleen een symptoom

Pijn. Een krachtig woord dat veel emoties oproept bij mensen. Denk even aan de laatste keer dat je pijn hebt gehad. Als je bent zoals de meeste mensen dan denk je aan de gebeurtenis. Meeste mensen denken dat rugpijn veroorzaakt is door een gebeurtenis, maar niets is minder waar. Pijn is alleen een symptoom.

Twee mensen kunnen dezelfde soort pijn ervaren, veroorzaakt door verschillende dingen. En als deze mensen dezelfde therapie ondergaan kan het voorkomen dat de één verbetering ervaart en de ander niet of minder. Dat is afhankelijk van hoe de pijn ontstaan is.

Laten we een voorbeeld nemen van een hond. Op een dag begint je hond te hinken. Je weet dan dat hij pijn heeft maar je weet niet waarom. Volgende wat je ziet is dat zijn poot lam is en je denkt dat de pijn in zijn poot zit, maar nog steeds weet je niet wat deze pijn veroorzaakt. In de meeste gevallen zal je de dierenarts bellen. Je zal waarschijnlijk niet een pijnstillertje aan de hond geven, maar zijn poot een beetje masseren en alles is vergeten. Ook al voelt je hond zich daarna beter zal je toch nog voor de zekerheid een dierenarts raadplegen. Waarom doen wij dit met onze honden en niet met onszelf?

Uitleg rugpijn (engels)Pijn is altijd een boodschap… dus luister ernaar!

Pijn is de manier waarmee je lichaam je probeert te zeggen dat iets uit balans is. Dit is misschien niet de juiste bewoording voor een arts, maar het is de meest correcte bewoording.

Door pijn wil je lichaam je laten weten dat iets mis is en dat die hulp nodig heeft om het op te lossen. Wanneer je de boodschap tot stilte brengt, dan heb je het niet goed begrepen. Je lichaam begint dan steeds harder te schreeuwen en je ervaart meer pijn: herhaalde en scherpe. Je lichaam probeert je iets te vertellen, maar je luistert niet.

 

Fabel 1: Rugpijn kwam ineens uit het niets

Meeste mensen komen met rugpijnklachten nadat ze ‘iets’ gedaan hebben; iets opgetild, voorovergebogen of simpelweg uit bed zijn gestapt. En mensen denken: Aangezien ik daarvoor geen rugpijn had dan moet het komen van… Vul zelf maar in. Fysieke activiteit is alleen de trigger voor pijn maar geen oorzaak.

Dat is hetzelfde als wanneer je zegt dat in een kamer vol gas een lucifer de oorzaak is van explosie. Maar het zal beter zijn om te zeggen dat een lucifer de kamer vol gas ontvlamde, maar de oorzaak lag ergens anders.

Dat is ook zo met rugpijn waarvan men denkt dat het veroorzaakt wordt door een

‘verkeerde beweging’. Je moet eerst kijken waar het probleem ligt, anders zal elke mogelijke beweging rugpijn kunnen veroorzaken.

 

Fabel 2: Rugpijn betekent dat er iets mis is met de rug!

Mensen denken dat de oorzaak van rugpijn moet liggen aan de zwakke rug, botten of spieren. Dat is niet altijd zo. Er kunnen andere oorzaken liggen aan rugpijn. Het stressniveau als ook de eetgewoontes kunnen soms rugpijn veroorzaken en daarbij hoeft niets mis te zijn met je ruggengraat, wervels, spieren of gewrichten. Deze oorzaken kunnen tevens de rugpijn verergeren.

 

Fabel 3: Huidige pijn heeft niets te maken met pijn van vorige keer!

Veel mensen denken dat de pijn van nu niets te maken heeft met de pijn in het verleden. In het verleden had je rugpijn omdat je verkeerd uit je bed gestapt was en nu is de oorzaak dat je zware meubilair hebt getild.

Voor de meeste mensen is dat zo. Pijn werd vaak door verschillende zaken getriggerd. Daarom linken mensen bepaalde pijn met de gebeurtenis maar vaak ligt de oorzaak dieper en is deze hetzelfde bij alle gebeurtenissen; of je nu uit bed stapt of een doos optilt.

Als we kijken naar de kamer vol gas dan weten wij dat gas de oorzaak is van explosie en niet van de lucifer of de mobiele telefoon die afging en daardoor een vonk gaf.

Zo is het ook met rugpijn. Wanneer de omstandigheden gecreëerd zijn in jouw lichaam door tal van redenen, is de rug zodanig verzwakt dat heel veel dingen rugpijn kunnen triggeren. Deze dingen zijn alleen maar een vonk dat gas laat ontploffen.

 Massage is een van de beste manieren om rugpijn te voorkomen! Kijk hier naar de massagesoort die bij u past en maak snel een afspraak met een van de MassageProfessionals medewerkers.